Echogeleide Perifere Vaattoegang

ECHOGELEIDE PERIFERE VAATTOEGANG

Het verkrijgen van perifere vaattoegang is een van de meest voorkomende handelingen die in de zorg wordt verricht, en zeker van belang bij de vaak zieke en instabiele patiëntenpopulatie. Bij een deel van patiënten is het prikken van een perifeer infuus zelfs voor ervaren professionals lastig of onmogelijk. Het aanbrengen van een perifeer infuus onder echogeleide kan in dat geval een uitkomst zijn. Het is bewezen dat het gebruik van echo bij vaattoegang zorgt voor een grotere kans op succes , minder prikpogingen en een hogere patienttevredenheid.

Om iedereen een kans te geven deze techniek te leren en met behulp van echografie beter voor zijn/haar patiënten te zorgen heeft DEUS de cursus echogeleide perifere vaattoegang ontwikkeld. Onder leiding van ervaren instructeurs worden in kleine groepjes de theoretische principes en de praktische vaardigheden aangeleerd zodat elke cursist met een goede basis de cursus verlaat.

DATA & INSCHRIJVING

CURSUSTITEL

 • DEUS Echogeleide Perifere Vaattoegang

DOELGROEP

 • Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physicians assistants, anesthesiemedewerkers, medisch specialisten, arts-assistenten en andere medische professionals die geïnteresseerd  zijn in echogeleide perifere vaattoegang.

DOEL CURSUS

 • Leer hoe echografie je kan helpen bij patiënten met een moeilijke perifere vaattoegang. Met deze cursus zorg je voor een goede theoretische en praktische basis voor echogeleide perifere vaattoegang.

NB Vereiste voorkennis:

Bevoegd en bekwaam zijn voor de voorbehouden handeling ‘perifeer veneuze toegang’.

CURSUSDUUR

 • Halve dag

 INHOUD CURSUS

De cursus bevat presentaties met benodigde theoretische achtergrond en handige tips voor de praktijk. Daarnaast zijn er praktische sessies met het echoapparaat waarbij in kleine groepjes onder leiding van een instructeur aandacht zal zijn voor de sonoanatomie van de vaten en het daadwerkelijk echogeleid prikken op phantomen.

LEERDOELEN

Om de leerdoelen te behalen wordt aangeraden de elearning voorafgaand aan de cursus te hebben afgerond.

De cursisten worden na afloop geacht om;

 • Vertrouwd te zijn met de basale (natuurkundige) principes van de echografie toegepast voor de echogeleide perifere vaattoegang.
 • Vertrouwd (sono)anatomie van de vaten van de onderarm.
 • Een praktische basis te hebben voor het aanbrengen van een echogeleide perifere vaattoegang.

ACCREDITATIE

 • ABAN cluster 1 en 2 (4 punten)
 • V&V (4 punten)
 • AVSR (4 punten)

ABAN Accreditatie van de eLearning (0,5 punten) loopt via ExpertCollege. NB: Er is overlap in modulen met andere cursussen mogelijk, dit kan consequenties hebben voor het uiteindelijk aantal te behalen punten.

DATA, KOSTEN & INSCHRIJVING

 • Cursusagenda OSG
 • NB: wij hanteren een kortingstarief voor groepen vanaf 10 personen

CURSUSLOCATIE

Joop Geesinkweg 140 , Amsterdam.

Naast de bovenstaande cursuslokatie is het in overleg mogelijk om de cursus in uw eigen ziekenhuis organiseren. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden via echo@deus.nl.

MEER INFORMATIE

 • Ter voorbereiding op de cursus wordt voorafgaand aan de cursus een speciaal voor deze cursus ontwikkelde en geaccrediteerd e-Xpert-DEUS eLearning pakket aangeboden.
 • Deze cursus kan alleen doorgang vinden bij een bepaald minimaal aantal deelnemers.

DEUS

Deze cursus is ontwikkeld en wordt gesuperviseerd door DEUS. Sinds 2012 is DEUS actief in de ontwikkeling van scholing op het gebied van point-of-care echografie voor medisch specialisten (i.o.). DEUS is een CRKBO geaccrediteerde onderwijsinstelling.